Vormseltocht als start van de vormselcatechese

(foto's onderaan)

Vrijdagavond 22 oktober waren de gezinnen van de vormelingen voor een eerste activiteit uitgenodigd om naar de kerk te komen.
Hoewel we graag ook de onthalende gemeenschap betrekken in de vormselcatechese, was dit toch initiatief enkel gericht op wie ingeschreven is voor de vormselcatechese.
De vormseltocht is een staptocht met haltes en opdrachten tussenin. Sinds jaren gebruiken we de vormseltocht van het bisdom daarvoor, maar die hebben we dit jaar zelf een nieuw kleedje gegeven. Dezelfde formule (op elke halte wacht een catechist gezin per gezin op en na een korte impuls worden ze op gang gezet met iets om onderweg naar de volgende halte te bespreken), maar andere impulsen en andere opdrachten om ouders en vormelingen te laten spreken over wat anders misschien niet zo makkelijk ter sprake komt.

Als catechese geen catechiserend effect heeft op ons, moeten we ons misschien durven afvragen of het catechese was. Wel, de vernieuwde vormseltocht van 22 oktober doorstond in alle geval die toets. Groot en klein had een unieke avond beleefd -dat was vooral te horen toen iedereen na de tocht nog terug in de kerk landde voor een glas.  
Met de inbreng -die het vervolg was van de gesprekken onderweg- kunnen we met de catechistenploeg verder aan de slag. Je hoort er (ook gaan-de-weg) nog van. Gegarandeerd.
Hieronder enkele sfeerfoto’s. En een dankjewel weer aan de catechisten -de wonderwijzers die jaar na jaar met de gezinnen mee op stap gaan naar het vormsel…