Lichtmis (1)

(foto's onderaan)

Maria Lichtmis is een oud en ondertussen meerlagig feest geworden. Liturgisch heet het ‘De opdracht van Jezus in de tempel’, maar door de jaren heen werd het een Maria-, en een licht- en een kinderfeest.

Dat alles vieren in een gezinsviering zoals gewoonlijk mocht niet. Dus zochten we een alternatief: groot en klein kon een kaarsje komen halen in elke kerk, om het vervolgens in de wereld aan iemand door te geven.

Het is ondertussen gebeurd, het werd een gebeuren. Iedereen stapte een beetje in de voetsporen van Maria zoals wanneer zij de kleine Jezus, licht voor de wereld, mee naar buiten nam op weg naar de tempel.

De uitnodiging ter verduidelijking vind je hier nog eens. De voor- en ommezijde van het kaartje dat bij het pakket met de kaars hoorde vind je als de eerste twee beelden hieronder. De andere foto’s zijn een impressie van het gebeuren in de kerk of van het bezorgen van de kaars. Hier en daar zie je ook iemand iets schrijven. Ze doen dat op een 'banner voor de bisschop'. Info vind je hier.

Dank aan gezinsvierders en catechisten die instonden voor onthaal, aan iedereen die langskwam, en aan alle verschillende fotografen die voor onderstaande beelden zorgden.

Er vond een aparte versie van 'lichtmis' vieren plaats met de gedoopten van het afgelopen jaar. Impressie daarvan vind je hier.