Jerusalema

Een dansende parochie als startschot van een nieuw school- en werkjaar

(onderaan nog enkele foto's)

Zo tegen eind augustus aan heb je altijd een zomerhit. Daar kon corona geen stokje voor steken.

Dit jaar is het lied ‘Jerusalema’ de topper van het seizoen. Het lied is een gospel in een moderne uitvoering, dus de tekst is diep geworteld in de christelijk traditie. Het bezingt het bijbels beschreven Jeruzalem als stad van vrede: “Jerusalema ikhaya lami. Niglondoloze. Zuhambe nami. Zungangishiyi lana.” (Vertaald: Jeruzalem is mijn thuis. Waak over mij. Ga met mij op pad. Laat me hier niet achter.)

Daaruit ontstond de afgelopen weken de ‘Jerusalema Dance Challenge’.
Dit houdt in dat gelovige en andere gemeenschappen de uitdaging aangaan om de dans die hoort bij het lied ‘Jerusalema’ in een filmpje op te nemen. Die bijhorende dans is trouwens ontstaan in Zuid-Afrikaanse townships (woongebieden aan de rand van de stad) waar jongeren tijdens het eten begonnen te zingen en spontaan dansen.

Wel, we deden mee! In alle weekendvieringen van 22 en 23 augustus werd melding gemaakt van dit eenmalig dansproject waaraan iedereen kon deelnemen. Enkele berichten later waren we met genoeg om de uitdaging ook waar te maken.

De opname gebeurde de laatste vrijdagavond van augustus, voor de aanwezigen werd het een mooie uitsmijter van de vakantie. En… zo deden we tenslotte wat ook in de laatste van de 150 psalm klinkt : “Looft Hem op uw schallende hoorn en op uw citers, harpen, gitaren. Looft Hem met dansen en tamboerijnen, spant uw snaren en speelt op de fluit. “

Het was een wondere avond. Niet omdat deelnemen een hype is, maar omdat dit een verbindend, solidair, hoopvol én gelovig gebeuren is.
Vermits we dit jaar geen startviering kunnen organiseren sturen we nu met het filmpje toch een beetje een golf van positiviteit de wereld in.

Dat vrolijk gedans doet ons niet wegkijken van miserie of verdriet dat er is. Wel zeggen we ermee dat we blijven geloven in de belofte ‘nieuwe hemel, nieuwe aarde’ voor iedereen.

Het resultaat van die opname vind je hierboven en hieronder nog enkele sfeerfoto's. We dansten buiten in de tuin van kasteel Scheldevelde in De Pinte, op afstand van elkaar, dus zonder mondmasker en met de glimlach zichtbaar -ook naar u!

Dank aan de verschillende cameramannen, aan Pieter die monteert en aan de dansers. Jullie waren grandioos.