15 augustus: viering Zevergem

Bartel was er bij en liet ons deze impressie:
Woensdag 15 augustus 2018 – De kerk in Zevergem staat er stralend bij en wijd open voor ieder die er op deze hoogdag bij wil zijn. De extra klapstoelen -oranje en zwart- staan klaar, voor ieder, van welke kerkplek ook afkomstig, die ‘een poos bij Maria wil zijn.’ We zingen het samen zo mooi bij het begin van deze viering: “Lieve Vrouwke, ik kom niet om te bidden, niet om te spreken, niet om te zingen maar om een poos bij U te zijn. Ik heb U niets te zeggen, niets te vragen deze dag. Maar ik denk dan aan de grote vreugde dat ik U moeder noemen mag.”

Bartel noemt bij zijn foto's vier kippenvelmomenten:

• het hemels mooie ‘Gloria Patri et Filio et Spiritui sancto …’
  • de eerste lezing (‘Zij zag haar Zoon opgroeien, jong en wild, met iets ontembaars in Zijn ogen en Zijn haren. Zij zag hem verre wegen gaan …’) maakt het verhaal van Maria, zo menselijk én tastbaar dichtbij
  • de gezegende preek waarin ondermeer te horen was ‘Deze feestdag gaat niet over de rol van de vrouw in de kerk maar over de kerk in de wereld. Het is daar dat Maria beeld van is.’
  • en zoals het op het einde klonk : ‘… later, veel later, blikte Maria radeloos neer van de altaren waarop zij geplaatst was en het moest wel een vergissing zijn zoals zij voorgesteld en geprezen werd. Maria kwam uit haar schilderijen vandaan en klom van de altaren af om vervolgens veelvuldig veelstemmig weer nabij hoop te zijn …’ - dat alles maakte het tot een zalige hoopvolle hoogdag voor ieder die erbij mocht zijn!