Vormelingendag

Zaterdag 21 april vond in Zevergem de vormelingendag voor De PInte en Zevergem plaats. Een uitgebreider verslag van catechist Donald lees je onderaan. Hier enkele sfeerbeelden:

Daniël (Eggermont), Willem, Petra, Piet en ikzelf hebben tijdens de vormseldag van zaterdag 21 april gepoogd een stukje reisgenoten te zijn voor elkaar en onze vormelingen. De meeste vormelingen van De Pinte en Zevergem waren ingegaan op de uitnodiging: 66 van de in totaal 81 vormelingen waren present.

Tijdens het eerste uurtje heeft Daniël ons de meeste liederen voor de vormselviering aangeleerd. Meteen waren er al enkele jongens die een aparte aanpak vereisten, maar Daniël is op dat vlak wel beslagen. We wisten dat het niet gemakkelijk zou worden voor ons.

Na het zangmoment volgden 3 vormselcatechese sessies van telkens een half uurtje waarin Petra, Willem en ikzelf de belangrijkste elementen van de vormselviering hebben proberen toe te lichten: het evangelie van Pinksteren, de geloofsbelijdenis, de handoplegging en de zalving met het heilig chrisma.

Geleidelijk groeiden we in onze rol en al bij al zijn de sessies vlot verlopen. De aanwezigheid van pastoor Piet zal daar ook wel een invloed op gehad hebben.

Voor het creatief half uurtje bleef er helaas maar heel weinig tijd meer over. We waren met ons drieën ten opzichte van de grote groep onderbemand. Een groot aantal jongens en ook enkele meisjes hielden het voor bekeken en speelden liever buiten. Het schitterende weer was natuurlijk een grote verleider. Toch heeft een aantal jongeren nog een mooi kaartje, een gebedskaartje, een dankkaartje of een vormselkaartje gemaakt. Vooral het dankkaartje van Floris en van Hope deed ons deugd. Dank je wel! Enkele vormelingen hebben een speciaal kaartje met veel beterschap voor onze Sanne gemaakt. Dat zal ze zeker waarderen.

Als laatste item voor de vormseldag hadden we het filmpje over de geloofsgetuigenis van het 12-jarig meisje Sarah geprogrammeerd: het interview dat werd afgenomen door Kristel van de vorige K3 en dat werd uitgezonden op Eén in het programma Kinderkopkes.

Heel mooi vonden wij dat als volwassenen, echter werd deze waardering slechts gedeeld door een nog kleinere groep jongeren. Jammer, want zo is de vormseldag een beetje in mineur geëindigd. Maar 1 vormelinge heeft onze dag dan toch weer een beetje goedgemaakt: Hope. Zonder dat wij dat gevraagd hebben en zonder dat wij dat wisten, heeft zij vrijwillig alle knutselmaterialen opgeruimd. Dat was haar manier om ons te bedanken voor de fijne dag. Het was bovendien ook nog haar verjaardag! Dat zijn onze reisgenoten op de weg van het geloof.

Verslaggever Donald.