Engagement vormelingen: De Tinten

"Op zaterdag 18 februari zijn we met 11 vormelingen richting Gent getrokken voor een bezoek aan de Tinten in het kader van hun engagementen. De tramhalte aan de Don Bosco school te Sint-Denijs-Westem werd ons verzamelpunt. Vandaar ging het richting Centrum waar we rond 10u het voormalig schooltje bereikten waar het opvangcentrum nu ondertussen enkele decennia is gevestigd.  Alle kinderen hadden de uitnodiging goed gelezen en zich geëngageerd om een zak te vullen met kleren en dergelijke om daar achter te laten.

Ter plaatste werden we opgewacht door Joris, één van de bezielers van het opvangcentrum, hij vertelde ons aan de hand van een kennismakingsfilmpje dat de vrijwilligers van de Tinten zoveel mogelijk hulp proberen bieden aan vluchtelingen, asielzoekers en mensen zonder wettig verblijf, die omwille van hun ras, overtuiging of godsdienst in hun thuisland achtervolgd of op een of andere wijze gediscrimineerd worden. Deze doelgroep kan, na een intake-gesprek, bij de Tinten terecht voor advies over rechten en plichten, hulp bij juridische procedures of het aanvragen van diverse officiële documenten en een wekelijkse voedselbedeling. Evengoed en minstens even belangrijk kunnen mensen daar ook terecht voor morele ondersteuning en contact met vrijwilligers en lotgenoten, onder de 60 vrijwilligers van de Tinten komen trouwens een 20-tal mensen uit de doelgroep zelf.  Er is ook wekelijks een student tandarts en een dokter op rust aanwezig voor dringende medische hulp. Ook de daklozen uit Gent zijn op zaterdag welkom voor een warme kop koffie en koffiekoeken, zij beschikken sedert kort over lockers die de Tinten voor hen ter beschikking stelt zodat zij hun weinige spullen die ze hebben toch veilig kunnen opbergen.  Na de uitvoerige uitleg van Joris konden vervolgens enkele vluchtelingen aan den lijve ondervinden hoe moeilijk het is om in een land met vreemde taal hulp te moeten vragen. Gelukkig leren de kinderen van de vluchtelingen vrij snel onze taal en kunnen zij meestal als tolk fungeren voor hun ouders, wist Joris ons nog te vertellen.

Onze vormelingen werden tenslotte nog eens rondgeleid in de voedselbedelingswinkel van het opvangcentrum waar ze zelf konden vaststellen dat het aanbod en de verscheidenheid aan voedsel voor de mensen zonder papieren zeer beperkt is.  Na een bezoek aan het boekenwinkeltje, waar de kinderen elk een dvd’je meekregen van één van de vrijwilligers, was het alweer tijd om terug te keren naar ons eigen warme huisje met een rijkelijk gevulde koelkast. Een luxe waar helaas heel veel mensen niet van kunnen genieten, dat hebben we nog maar eens met eigen ogen kunnen zien."

Sandra en Mieke